Een 3D printer kan een waardevolle toevoeging zijn voor iedereen die eens iets nieuws wil proberen. Op dit moment worden de 3D printers steeds populairder en willen er steeds meer mensen een 3D printer kopen. Wat iedereen wel vaak vergeet zijn de extra kosten die dit met zich meebrengt. Vanwege het hoge aanschafbedrag gaat iedereen er vanuit dat het na de aanschaf relatief goedkoop is. Waar je vooral rekening mee moet houden is dat papier (voor een normale printer) goedkoper is dan de materialen die in een 3D printer moeten. Ook variëren de kosten van het ene merk 3D printer met het andere. Wat zijn nou eigenlijk de 3D printer kosten? In onderstaande tabel zijn allereerst alle 3d printers neergezet omdat je rekening moet houden met de prijs. Klik op een 3D printer om meer informatie te krijgen.

  • Beste Aanbieder
  • Beste Aanbieder

Aanschafbedrag

Veel mensen vinden op dit moment het aanschafbedrag te hoog. Dit is ook wel logisch als je kijkt naar de prijs van een ‘normale’ printer. Een normale printer voorziet in de wensen en behoeften en is op dit moment nog niet weg te denken uit de huidige maatschappij. Om deze reden wordt de prijs van een 3D printer onbewust vergeleken met de prijs van een normale printer. Dit is natuurlijk de verkeerde gedachtegang want een 3D printer moet worden gezien als luxe en is op dit moment nog wel weg te denken uit de huidige maatschappij.

Om een gemiddelde aanschafprijs te berekenen is het belangrijk om van te voren een aantal beslissingen te maken.

    • Koop je een complete 3D printer of een bouwpakket?
    • Is het voor privé of zakelijk gebruik?
    • Kies je voor de nieuwste versie? (Iphone 5 t.ov. Iphone 4)

Natuurlijk is het goedkoper om een 3D printer zelf te maken, maar dan zal je wel een beetje handigheid hierin moeten hebben. Met de huidige tijd is het mogelijk om alles online te downloaden of te bekijken op bijvoorbeeld Youtube. Handleidingen en montage instructies zijn dus veelal gratis te verkrijgen waardoor het makkelijker wordt om een 3D printer zelf in elkaar te zetten. Let wel goed op met het zelf in elkaar zetten van een 3D printer. Veel winkels verkopen kant en klare bouwpakketten die ver boven de gemiddelde prijs liggen. De prijs is aan de hoge kant omdat zij vinden dat je aan het bouwen van een 3D printer meer plezier beleeft en dus meer geld waard is. Een 3D printer zelf maken kost je ongeveer tussen de €350,- en €1000,- (nieuwste versie). Deze prijs is berekent voor privé gebruik aangezien bedrijven voornamelijk kiezen voor kant-en-klare 3D printers.

Een complete 3D printer ligt in aanschafprijs natuurlijk een stuk hoger. Voor een 3D printer die je thuis gebruikt liggen de prijzen tussen de €900,- en €1700,- (nieuwste versie). Als je van plan bent om er een aantal aan te schaffen voor zakelijk gebruik is het belangrijk dat deze een grote en snelle productiecapaciteit hebben. Hierdoor kom je al gauw aan een aanschaf bedrag tussen de €1500,- en €6600,- (nieuwste versie).

De ‘inkt’

Zoals je weet werkt een 3D printer niet met ‘inkt in de cartridge’ maar met ‘kunststof in de cartridge’. Het is dus zeker niet onbelangrijk om deze kosten ook mee te berekenen. Zonder kunststof geen voorwerpen. Om de prijs van het materiaal te berekenen, dient er eerst te worden gekeken naar het merk van de 3D printer. Verschillende merken gebruiken verschillende type kunststof en natuurlijk verschillende prijzen. De topmerken zijn op dit moment: Felix Printers, Leapfrog, Makerbot en UP!

Vergeet niet va3d printer kostenn tevoren te checken of je PLA of ABS print. Wil je meer hierover weten, klik dan hier: PLA of ABS

Winkel(Verzend) LocatiesLaagste Prijs
(1,75mm ABS)
Laagste Prijs
(3mm ABS)
Laagste Prijs
(1,75mm PLA)
Laagste Prijs
(3mm PLA)
3D NinjaNL, BE€25,95€25,95€25,95€25,95
UltimakerNL-€31,50-€31,50
RepRapWorldNL€16,99€16,99€16,99€16,99
Plastic2PrintNL€27,23€27,23€37,91€27,83
Mendel-PartsNL€36,66€52€40-
FormfuturaNL€25,55€24,95€24,95€24,95
Filament en meerNL€22,50€22,50€22,50€22,50
Felix RoboticsNL--€27,95-
ColorfabbNL€36,30€36,30
LeapfrogNL€34-€39-
Smart3DprintNL€26,95€26,95€26,95€26,95
Prijzen zijn onder voorbehoud.

Onderhoudskosten

Na de aanschaf van een 3D printer gaat het vast en zeker een keer voorkomen dat er een onderdeel defect raakt. Dit zal vervangen moeten worden en daar zijn kosten aan verbonden (tenzij het in de garantieperiode valt). Omdat het een redelijk complex en ingewikkeld apparaat is, wordt er ook de nodige kennis en techniek gebruikt bij het maken van een onderdeel. Hierdoor liggen de kosten van een onderdeel, net als voor een 3D printer, relatief hoog. De prijzen hiervan zijn echt totaal afhankelijk van het defecte onderdeel, waardoor het moeilijk is om een prijsindicatie te geven. Zo zijn er onderdelen die €150,- kosten maar ook onderdelen die €20,- kosten. Eventuele reparateurkosten zijn hierbij niet inbegrepen.

Bespaar geld met je 3D printer

Nou klinkt het allemaal wel wat aan de prijzige kant die 3D printers, maar als je naar de lange termijn kijkt is dit zeker niet waar. De aanschafwaarde en materiaalkosten zijn relatief hoog, maar vergeet niet dat je ook daadwerkelijk nuttige producten kunt printen.

Uit een recent onderzoek is gebleken dat wanneer je, afhankelijk van de aanschafprijs, tussen de 10 en 40 objecten moet uitprinten om het aanschafbedrag terug te verdienen. Dit werd als volgt berekend.

Voor het maken van 20 huishoudelijk voorwerpen is de printer ongeveer 25 uur aan het printen en ben je ongeveer €30,- aan productiekosten kwijt. Dit betekent dus automatisch dat je ongeveer €1,50 per voorwerp kwijt bent. Als je al deze producten in de winkel had gekocht was je ongeveer €845,- kwijt en dus €42,25 per product. Dit is berekent door de laagste en hoogste prijzen uit webwinkels door elkaar te delen. Als je dus, vanwege de marges van sommige producten, €40,- winst neemt per geprint product, moet je dus 10 tot 40 producten printen om het aanschafbedrag terug te verdienen.

3D printer kosten lijken dus hoog, maar zijn het niet

Als je dus puur alleen kijkt naar de aanschafwaarde, materiaalkosten en onderhoudskosten lijkt het alsof je enorm veel geld moet betalen om jou 3D printer te verwezenlijken. Het tegendeel is uiteindelijk waar aangezien je na maximaal 40 ‘printjes’, het aankoopbedrag hebt terugverdient. Waar het voornamelijk omgaat is dat het niet kan worden vergeleken met een normale printer. Het is een printer die jou kan voorzien van tastbare voorwerpen die dagelijks gebruikt kunnen worden. De aanschafwaarde van deze producten in de winkel liggen ook hoger dan een stukje papier met een tekening erop. Een 3D printer is dus zeker winstgevend op de lange termijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *