Elke 3D printer gebruikt een eigen ‘besturingssysteem’, maar ze hebben allemaal een ding gemeen en dat is dat er bij 99% van de 3D printers een STL-bestand moet worden aangeleverd. Er zijn dus eigenlijk twee soorten software die bij het 3D printer gebruikt worden, de software om een STL-file te maken en de software die door de 3D printer gebruikt wordt om te printen.

Wat is een STL-file

3D printers gebruiken een zogenoemde G-code om een print te bewerkstelligen. Deze G-code kan gehaald worden uit een STL bestand. Het is dus erg belangrijk dat er geen fouten worden gemaakt bij de maak van een STL bestand.

stl-fileEen STL bestand staat erom bekend dat alleen de oppervlakte van een vorm beschreven wordt. Het kent twee verschillende vormen, namelijk de ASCII en de binaire vorm. De meest gebruikte vorm is binair. Bij beide vormen wordt de oorspronkelijke vorm omgezet in driehoeken, er ontstaat dus altijd een afwijking t.o.v. de werkelijke afbeelding. Hiernaast staat een voorbeeld ter verduidelijking.

Hoe maak je dan eenvoudig een STL bestand?

Met 3D printer software kun je eenvoudig een STL bestand maken. Hier vind je een lijst met alle (gratis) 3D tekenprogramma’s .

Om terug te keren naar de homepage ==> www.3dprinterkopentips.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *