Je hebt ondertussen waarschijnlijk al best wel wat 3D printers bekeken en misschien ook wat recensies gelezen. Zie je ook continu staan dat een 3D printer werkt met PLA en ABS filament maar vraag jij je af wat dit eigenlijk is? Dan ben je niet de enige want wij krijgen zeer regelmatig de vraag over wat het verschil tussen beide filamenten nu eigenlijk is. Om nu eindelijk een duidelijk antwoord op deze vraag te geven, heb ik besloten dit artikel te schrijven zodat je weet waarom jij voor een bepaalde filament zou moeten kiezen. Ook leg ik je uit wat de verschillen tussen beide filamenten zijn en wat een filament nu eigenlijk is. Het proces van omvormen van vloeibaar tot vast zorgt er uiteindelijk voor dat 3D printers die mooie objecten kunnen printen, maar wat is de rol van een ABS filament hierin? Dat en meer ga ik je in dit artikel uitleggen. Klaar om meer te leren over deze filamenten? Aarzel dan niet en lees snel verder en wie weet print jij binnenkort wel met ABS!

Wat is een filament?

Kort gezegd is een filament een stuk draad wat je aan de 3D printer kunt koppelen, net als bij een normale printer de cartridge en worden meestal verkocht per kilo en met een dikte van 1,75mm of 3mm. Wil je meer weten over een filament en wil je weten hoe het eruit ziet, lees dan hier verder.

ABS filament, wat is dat?

Laten we ten eerste het hele concept filament toelichten voordat we ABS verder gaan bespreken. ABS en PLA filamenten zijn beide soorten thermoplastic die bij verhitting vervormd kunnen worden tot een object en bij verkoeling weer de vaste vorm kunnen krijgen. Door dit proces waarin een object tijdens de vloeibare fase gevormd wordt en in de vaste fase de definitieve vorm krijgt, kunnen er objecten geprint worden. Dit wordt allemaal gedaan met filament, waarmee de basis voor het model toegevoerd wordt. Zie het als een soort inkt voor je printer, alleen dan kan er met deze inkt veel meer gedaan worden. ABS wordt meerdere malen getest voordat het aan consumenten verkocht kan worden. Dit proces is, samen met de kostprijs van het inkt, de reden dat ABS filament vrij prijzig is. Dit betekent echter wel dat de kwaliteit van het filament ervoor zorgt dat wanneer je met ABS werkt, je ook écht hele mooie 3D objecten kunt printen. We wachten nog steeds op goedkopere filamentsoorten, maar voor nu moet je het helaas nog even met PLA en ABS doen.

Wat zijn de eigenschappen van een ABS filament?

ABS filamentAan elk filament zitten natuurlijk voor- en nadelen. Voor de ene weegt het nadeel zwaarder mee dan het voordeel dus als je een 3D printer wil aanschaffen, is het belangrijk om je te verdiepen in deze voor- en nadelen. Eenmaal een 3D printer gekocht die alleen kan werken met PLA filamenten, is er dus nooit de mogelijkheid om met ABS filamenten te printen.

Het kan zijn dat een bepaalde eigenschap van het filament voor de ene een voordeel is en voor de ander een nadeel. Daarom zijn hieronder de eigenschappen beschreven van het ABS filament.

Geur en smelttemperatuur

Waar PLA ruikt naar een zoete mais geur, ruikt ABS naar gesmolten plastic. Mocht er dus veel geprint moeten worden en staat de 3D printer in een niet-afgezonderde en open ruimte dan kan dit als nadeel worden gezien. De smelttemperatuur ligt op gemiddeld 225-250 graden Celsius. Dit is ook vaak de voornaamste reden waarom een 3D printer geen ABS kan printen, omdat de printer de smelttemperatuur niet aan kan.

Milieuvriendelijk

ABS valt onder de recycle groep nummer 7. Dit betekent dat het dus gerecycled kan worden. Het nadeel is alleen dat er maar weinig organisaties ABS aannemen omdat het duurder is om dit te recyclen.

Hardheid materiaal

Materiaalsoort ABS is een hard thermplastic dat slagvast is en dus een hoge smelttemperatuur heeft. Het unieke van ABS is dat het wel zeer buigzaam is en dat zie je niet vaak bij een hard thermoplastic. Hierdoor wordt ABS ook het meest gebruikt om harde en stevige producten te maken zoals autobumpers en bijvoorbeeld legoblokjes.

ABS of PLA filament.

Uiteindelijk heb je de keuze om voor PLA of ABS filament te kiezen. Beide filamenten kunnen jou helpen om prachtige 3D modellen te creëren en ze zijn helaas allebei ook nog eens prijzig. Toch kan jij nog vrij eenvoudig kiezen welk filament het beste voor jouw project is. ABS filament zorgt er namelijk vooral voor dat jouw object stevig wordt. ABS kan, bij hoge temperaturen, zo gevormd worden dat er robuuste objecten gerealiseerd kunnen worden. PLA is vooral goed te gebruiken voor projecten waarbij er meerdere kleuren gebruikt moeten worden. PLA filament is namelijk in veel verschillende kleuren beschikbaar. Let op; het gebruik van PLA zorgt er wel voor dat het geprinte object er glossy uit komt te zien. Is dit niet jouw bedoeling, kies dan voor ABS!

Wat zijn de kosten voor dit filament?

De kosten van ABS filamenten waren een tijdje terug lager dan de kosten voor een PLA filament. Hieronder is een vergelijkingstabel van alle (web)winkels in Nederland die ABS filamenten verkopen. De prijzen zijn gebaseerd op 1 kilo ABS filament van 1,75mm of 3mm dikte.

Winkel(Verzend) LocatiesLaagste Prijs
(1,75mm ABS)
Laagste Prijs
(3mm ABS)
123inkt.nlNL, BE€27,50€27,50
Uw3dprinter.nlNL, BE, DE, ES, FR€26,50-
UltimakerNL-€31,50
ReprapWorldNL€16,99€16,99
Plastic2PrintNL€27,23€27,23
Mendel-partsNL€36,66€52
FormfuturaNL€25,55€24,95
Filament & meerNL€22,50€22,50
FELIXprinters.comNL--
ColoFabbNL
LeapFrogNL€34-
Prijzen zijn onder voorbehoud.

Voor een overzicht van alle 3d printers, kun je onderstaande tabel gebruiken.

  • Beste Aanbieder
  • Beste Aanbieder


  • Voor meer 3d printers.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *