Waar het vroeger nog onmogelijk leek om praktische en bruikbare voorwerpen als lepels, borden en glazen te printen, blijkt het nu simpeler dan ooit. Je maakt een 3D tekening, verstuurd hem naar een 3D printer en deze print hem als het ware uit. In het jaar 2013 is er veel vooruitgang geboekt op het gebied van 3d printen. Er is veel onderzoek gedaan naar verschillende materialen en dit heeft uiteindelijk geleid tot een aantal opmerkelijke 3D prints. Hieronder staan de meeste beschreven.

Bruikbare protheses

Protheses zijn vaak duur in aanschaf en dus niet voor iedereen te betalen, bovendien worden ze niet altijd verzekerd door een verzekeringsmaatschappij. Er wordt daarom al langer onderzoek gedaan naar goedkopere en dus betaalbare protheses. Een 3D printer kan hier natuurlijk een enorme uitkomst in bieden, aangezien het proces van machines 9 van de 10 keer minder kost dan het proces door mensen. Een gemiddelde prijs van een beenprothese ligt op dit moment tussen de €4000 en €7000. Er is helaas nog geen werkend voorbeeld gemaakt van een 3D geprinte beenprothese, ondanks dat de Fablabs (die verspreid liggen over verschillende landen) hier wel mee bezig zijn. Wel is er een werkende handprothese geprint door een 3D printer. Een klein jongetje heeft als eerst gebruik gemaakt van deze Robohand aangezien hij geboren is met een afwijking aan zijn hand.

Je eigen gezicht laten printen

Het is tegenwoordig mogelijk om een miniversie van jezelf te laten printen. De bedoeling is dat er eerst een scan van jezelf wordt gemaakt die daarna wordt omgezet in een STL-formaat. Sommige 3D printerwinkels bieden deze service aan en qua prijsniveau moet je denken aan minimaal €30,- en maximaal €130,- (grootte en kleur afhankelijk). In een van de laatste afleveringen van Carlo en Irene: Life 4 You worden deze miniatuur afbeeldingen van jezelf gepresenteerd.

Een 3D geprint wapen

3d geprint wapen

Bij de meeste mensen is een 3D geprint wapen wel bekend, het is namelijk meerdere malen in het nieuws geweest. Of het een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Het is natuurlijk absurd dat er een werkend pistool uit een 3D printer kan worden gehaald, maar dit bewijst maar weer eens dat niks onmogelijk is. In eerste instantie gingen de 3D geprinte wapens na het afvuren van een paar kogels kapot, tot dat de Defense Distributed (een Amerikaans bedrijf) een gratis 3D tekening online zette. Deze 3D tekening bevatte het ontwerp van een werkend pistool. Ondanks dat deze 3D tekening online verwijderd is, zijn er nog steeds een aantal mensen in het bezit van deze 3D tekening. Een reactie vanuit de overheid op deze 3D geprinte wapens kwam al snel. Er is namelijk, in een aantal delen van de wereld, een verbod gekomen op 3D geprinte wapens.

Onbeperkt eten laten printen

3d geprint eten

Van een levensbedreigend naar een levensreddend voorwerp dat kan worden geprint met een 3D printer: eten. Voor iedereen die dacht dat er alleen materiele voorwerpen geprint konden worden, is dit het bewijs dat er ook andere soorten voorwerpen geprint kunnen worden. Alhoewel je hiervoor wel een speciale 3D printer nodig hebt, is het wel mogelijk om eten te printen. Door dit soort dingen ga je bijna geloven in de films als Star Wars, waar ze met 1 druk op de knop een pil omtoveren in een broodje hamburger met frites.

Een werkende kaak van titanium

3d geprinte kaak

Ook zeker niet minder interessant is het feit dat een 83 jarige vrouw weer kan praten door een 3d geprinte kaak. Een professor op de Universiteit in Hasselt kwam op het idee om een MRI scan te maken van de kaak van de 83 jarige vrouw. Deze MRI scan werd daarna omgezet in een 3D tekening waardoor er een kaak op maat gemaakt kon worden voor deze vrouw. Na het printen zorgde een operatie ervoor dat de vrouw na 24 uur weer kon praten en slikken. De professor werd tijdens deze operatie geholpen door implantaten experts en de op maat gemaakte kaak woog uiteindelijk 170 gram en werd gemaakt van titanium.

Zijn er nou nog meer indrukwekkende 3D prints die hierboven niet zijn behandeld, reageer dan hieronder en laat het ons weten!

Wil je nou ook een van deze 3D prints maken, lees dan meer over 3d printers. In onderstaande tabel is een overzicht gemaakt van alle 3d printers.

  • Beste Aanbieder
  • Beste Aanbieder