De toekomst van de 3D-printer

De 3D-printer heeft toekomst. Daar valt natuurlijk niet over te twisten. Maar welke kant het uiteindelijk op gaat blijft een verassing. In de wereld der technologie weet je het namelijk nooit wat er gebeuren zal. Toch zijn er op het moment genoeg realistische verwachtingen gaande die we graag met jou willen delen.

De 3D-printer bij jou thuis

Het lijkt er op dat we het tijdperk van de 3D-printer tegemoet gaan. Dit houdt in dat het overgrote deel van de huishoudens dan een 3D-printer in huis heeft. Je zou het kunnen vergelijken met de tablet van nu. In eerste instantie had niemand een tablet en na een aantal jaren is het apparaat niet meer weg te denken uit de huiskamer van de meeste huishoudens. We verwachten dat hetzelfde gaat gebeuren met de 3D-printer.

Dit betekent dat je straks niet meer naar de stad hoeft te fietsten en minder afhankelijk wordt van webshops. Je bent nu namelijk zelf in staat om 3D te printen, waardoor je de benodigde producten zelf kunt ontwikkelen en produceren.

In het begin zal zowel de printer als het 3D printen behoorlijk prijzig zijn. Naarmate er meer mensen gebruik van gaan maken wordt de aanschafprijs van de printer lager en wordt filament, de vervanger van inkt, steeds goedkoper. Op den duur zou je bijvoorbeeld een 3D-printer voordelig op Marktplaats op de kop kunnen tikken.

Het aanschaffen van een 3D-printer

Zoals al eerder aangegeven zijn de printers op het moment behoorlijk prijzig. Deze aanschafprijs gaat afnemen, zodra de printer door meer mensen in gebruik wordt genomen. Naarmate meer mensen gebruik gaan maken van 3D-printen, zal je ook zien dat de printers op steeds meer plekken verkrijgbaar zijn. Straks kun je je 3D-printer op veel verschillende websites bestellen of een 3D printer kopen bij de Media Markt.

Veranderingen bij de consument

Wat gaat het met de consument doen? Dat is ook een vraag die je kunt stellen. Op het moment zijn consumenten vooral passief en richten ze hun leven in op basis van wat hen aangeboden wordt. Je zult niet snel zelf op zoek gaan naar een oplossing. De meeste consumenten geven hun zoektocht naar een product op als ze het niet kunnen vinden

Het lijkt erop dat de 3D-printer ons zelf aan het werk zet om de gewenste producten (die niet op de markt aangeboden worden) toch voor handen te krijgen. Mensen kunnen hierdoor unieke dingen maken, waardoor je lifestyle wordt gekenmerkt door de gadgets of kleding die je zelf ontworpen hebben.

Ook geeft het voor veel mensen de mogelijkheid om uitgeprinte 3D producten of 3D tekeningen te verkopen. Er zal dan een nieuwe markt ontstaan vol met nieuwe uitdagingen. Een 3D printer kopen is dus zo’n slecht idee nog niet.

Het blijven speculaties

Echter blijven het allemaal speculaties. De inleiding vertelde ons al dat we geen uitspraken met zekerheid over de toekomst kunnen doen. We zullen het allemaal moeten afwachten. Tot die tijd blijft het voor ons leuk om er over te speculeren. En dat blijven we lekker doen. Weet je nog een paar leuke speculaties? Laat het ons weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *