Leapfrog Creatr Review

Felix 3D printer

Ben jij van plan om de Felix 3d Printer aan te schaffen? Dan is het slim om eerst nog een review te lezen om een beter beeld te krijgen over wat jij mogelijk in huis haalt. Want deze 3D Printer van Felix Printers is een apparaat van hoge kwaliteit waar toch nog wel wat verbeteringen in hadden mogen zitten. Omdat wij van mening zijn dat een stabiele 3D Printer markt transparant moet zijn, hebben wij de populairste 3D printers onderzocht en beoordeeld, dus ook de Felix 3d Printer. Wij beoordelen de printers op dezelfde criteria om een representatief oordeel te kunnen vellen over de 3D Printers. Aangezien de aankoopprijs van een 3D printer vrij hoog is, vinden wij het belangrijk dat jij waar voor je geld krijgt. Daarom testen wij de 3D printers op onder andere de prijs-kwaliteitverhouding, duurzaamheid, gebruiksgemak, design en de support die jij van de fabrikant kunt verwachten. Benieuwd of deze 3D Printer iets voor jou is? Lees dan snel verder en ontdek hoe deze 3D printer het in onze test deed!

Gebruiksgemak

Wij hebben de gebruiksvriendelijkheid van deze 3D printer op verschillende manieren getest. Ten eerste hebben wij zelf de printer 4 weken in gebruik gehad om te ontdekken of het printproces eenvoudig te begrijpen en uit te voeren is. Wij begonnen natuurlijk met de installatie van deze 3D printer van Felix. De installatie duurde in vergelijking met haar concurrenten iets wat langer, maar door de bijgeleverde handleiding was dit toch vrij gemakkelijk te doen. De Engelstalige handleiding is niet voor iedereen weggelegd, want als jij de Engelse taal niet beheerst kan dit toch nog aardig wat extra werk opleveren. De aanwijzingen die in deze handleiding stonden waren wel duidelijk. Wij wisten welke stappen wij moesten zetten om de printer operationeel te krijgen. De vervolgstappen om daadwerkelijk te kunnen printen waren soms nog wel enigszins abstract te noemen.

Felix 2.0 maakt gebruik van de Repetier-Host en Pronterface besturingssystemen die zowel werken voor Windows als voor MAC. Voor het ‘slicen’ van de tekeningen maken ze gebruik van SFACT. Tijdens het printen maakt deze printer weinig tot geen geluid waardoor deze ideaal te gebruiken is in een open ruimte.

Voor iedereen die graag uit wil bouwen is de Felix 2.0 een erg goede keus aangezien er veel wordt gedaan aan upgrades door Felix Robotics. Zo kan ervoor worden gekozen om een mini SD kaart en een geïntegreerd LCD schermpje erbij te bestellen. Deze implementatie staat nergens gedocumenteerd alleen het is erg vanzelfsprekend en niet moeilijk om het te installeren.

Een klein minpunt van de Felix 2.0 is dat er geen spoelhouder is waardoor de rol filament toch wel wat aandacht vraagt. Zonder spoel is de kans dat er knikken in het filament komen groter en dus moet er af en toe gekeken worden of hij niet ‘vast loopt’.

De veiligheid van deze 3D printer is een aspect waar de fabrikant, volgens haar website, erg op heeft gelet. Wat voor mij eigenlijk vanzelfsprekend is, namelijk dat een product veilig voor de gebruiker is, zal voor de fabrikant niet het geval zijn geweest. Op de site van Felix Printers wordt namelijk meermaals beschreven dat deze Felix 3d Printer o zo veilig is. We gaan er echter van uit dat die van jullie concurrenten dat ook zijn, dus dit is absoluut geen reden om juist voor de 3D printer van Felix te kiezen en bijvoorbeeld niet voor de Ultimaker.

Duurzaamheid en design

Deze 3D printer is geproduceerd van hoogwaardige materialen waar je van uit kunt gaan dat ze nog vele jaren meegaan. Als een fabrikant veel tijd en geld investeert in het creëren van een duurzaam product, kan je er van uit gaan dat je dit terug ziet aan de levensduur van een product. Wij verwachten daarom ook dat de Felix 3d Printer, mede doordat het geproduceerd is van hoogwaardige materialen, nauwelijks defecten zal vertonen veroorzaakt door de eigen materialen. Dit is een belangrijk aspect om mee te nemen bij de aanschaf van een 3D printer. Als een 3D printer geproduceerd is van hoogwaardige materialen kan dit namelijk betekenen dat je deze na een jaar of 3 a 5 nog steeds kan doorverkopen voor een goede prijs.

Het design van deze Felix printer is wel behoorlijk basic. Waar sommige 3D printers zich proberen te onderscheiden met hun unieke design, is dat bij de Felix 3d Printer absoluut niet het geval. De fabrikant heeft duidelijk geen tijd gestopt in het ontwerpen van een mooi design, wat wij toch wel weer erg jammer vinden. Wij hadden liever vier weken lang een product in mijn werkkamer gehad wat mooi was om naar te kijken, maar deze 3D printer ziet er helaas niet noemenswaardig mooi uit.

Functionaliteit

Waar deze 3D printer wel goed in is, is het printen op hoge snelheid in hoge kwaliteit. Veel 3D printers verliezen op dit punt juist veel kwaliteit, maar de Felix 3d Printer niet. Omdat alle onderdelen van deze printer slim ontworpen zijn zodat er zo efficiënt mogelijk kan worden gewerkt, kan de kern van de printer nog sneller werken. Dit resulteert in een hogere precisie en hogere versnelling zonder kwaliteit te verliezen. De objecten die wij de gedurende vier weken geprint hebben waren allemaal van hoge kwaliteit. De precisie waarmee deze 3D printer werkt is op zijn minst bijzonder te noemen.

Veel reviews geven aan dat de Felix 2.0 alleen met PLA filament kan printen, dit is echter niet zo. De 3D printer heeft een printbed met een temperatuur van 275 graden. Hierdoor is het automatisch geschikt voor ABS. Wel moeten beide filamenten 1.75mm dik zijn.

Grootste verschil met andere 3D printers is dat de diameter van de printkop 0,35mm is in plaats van 0,40mm. Dit betekent dus dat er minder filament uit de printkop kan komen waardoor sommige objecten langer nodig hebben om te printen. Felix Robotics geeft zelf aan dat een productie printer op 80mm/s kan draaien en echte hoge kwaliteit prints op 30 á 40 mm/s moeten draaien. De maximale snelheid die wij hebben kunnen testen is 200mm/s.

Prijs

De prijs van de Felix 2.0 ligt voor de kant-en-klare versie op €1692,- (inclusief BTW en exclusief verzendkosten) en de doe-het-zelf versie ligt op €1208,- (inclusief BTW en exclusief verzendkosten). Wij vinden de prijs van de kant-en-klare versie een goede prijs als er wordt gekeken naar de mogelijkheden van de printer. Niet alleen de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de printer maar ook zeker de upgrades zijn zeer grote voordelen bij het gebruik van de Felix 2.0.

Hieronder is een Felix 2.0 3d printer te zien:

Conclusie Felix 3d Printer

De Felix 3d Printer heeft zo zijn plus- en minpunten. Deze 3D printer heeft een erg saai design maar dat wordt nog enigszins gecompenseerd met de intelligente precisie waarmee dit apparaat werkt. Het installeren van de printer is een fluitje van een cent, mits je goed bent in Engels. Anders moet je de installatie met een woordenboek naast je doen. Kortom, ga na waar jij meer waarde aan hecht. Printen met hoge precisie? Kies dan de Felix 3d Printer. Wil je eigenlijk nog meer waar voor je geld? Dan zijn er zat andere 3D printers die wel aan jouw wensen voldoen.

Specificaties

De Felix 2.0 3d printer is gemaakt door het Nederlandse bedrijf Felix Robotics en heeft de volgende producteigenschappen:

Producteigenschappen 
In elkaar gezetJa of nee
Bouwformaat450x500x530mm
Nauwkeurigheid0,05mm
Gewicht6,7kg
MateriaalgebruikPLA & ABS
Afmeting printkop(pen)0,35mm
Productiesnelheid80mm/s
Dubbele printkop?Nee

Bekijk de beste aanbieder van de Felix 3.0 Printer

Felix 3.0 Single Extruder

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *