Er zijn steeds meer verschillende 3D printers op de markt, maar hoe werkt een 3D printer nu eigenlijk? Twee vormen van 3D printen zijn op dit moment het meest populair en zullen verder in dit artikel worden toegelicht. Wil je weten wat de beste 3d printer is, lees dan verder op de homepage.

Wat is 3D printen?

Hoe werkt een 3D printer nou precies? Een 3D printer is een printer die op basis van 3D modellen fysieke objecten kan maken. Er worden verschillende technieken gebruikt om het 3D printen mogelijk te maken, de meeste 3D printers bouwen een object laag voor laag op. Rapid prototyping is de naam die insiders aan dit proces geven.

De meest gekozen technieken zijn het opspuiten van een bepaald soort plastic of het vermengen van poeder met een soort lijm. Er wordt continue poeder of een laagje latex aangebracht en vervolgens zal dit hard worden waardoor er iets ontstaat. De kleuren van dit poeder of van de latex kun je kiezen, waardoor er van alles mogelijk is.

Hoe werkt een 3D printer als er naar andere technieken gekeken wordt? Want het 3D printen kent ook andere technieken. Een andere vaak gekozen techniek is de techniek waarbij er onderscheid is tussen vulpoeder en hoofdpoeder. De beide poeders worden door de printer gesmolten en vervolgens ontstaat er een verhard eindresultaat. De buitenste laag zal worden weggesmolten, waarop het uiteindelijke product zichtbaar wordt.

Hoe werkt een 3D printer en wat is 3D printen nu eigenlijk? Is een vraag die gelijk tot de volgende vraag leidt, 3D printen geeft volgens veel mensen een nieuwe manier van denken en biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden. Om de vraag ‘Wat is 3D printen?’ verder te beantwoorden, kunnen we het best ook de vraag ‘Wat betekent 3D printen?’ stellen.

Wat is 3D printen in de toekomst?

3D printen is sindhoe werkt een 3d printers 2012 populair geworden, voornamelijk door interesse vanuit de media en het aantal hobbyisten dat met de printers aan de slag is gegaan. Het is duidelijk dat het 3D printen zich nog deels in een experimentele fase bevindt, maar dat er voor de toekomst grote mogelijkheden zijn die we nog lang niet allemaal verkend hebben. De komende 25 tot 50 jaar wordt het waarschijnlijk duidelijk wat er op het gebied van 3D printen mogelijk is en wat dit voor ons leven gaat beteken. De vraag ‘hoe werkt een 3D printer over 50 jaar’ blijft erg lastig te beantwoorden.

Er wordt op dit moment veel geëxperimenteerd rondom 3D printers en het gebruik daarvan. De medische sector (denk aan het printen van organen) en de wetenschap staan niet stil, er zullen de komende jaren steeds betere printers en nieuwe technieken komen waardoor er meer mogelijk wordt.

Hoe werkt een 3D printer binnen de medische sector?

Het is op dit moment al mogelijk om bepaalde organen te printen, maar er is nog veel meer mogelijk binnen de medische sector. Stukjes menselijk weefsel printen behoort volgens experts tot de mogelijkheden, volgens anderen zijn de beschikbare technieken hier nog niet klaar voor. Hoe werkt een 3D printer voor het fabriceren van kraakbeen dan?

Het fabriceren van schedels wordt al breed toegepast. De dokter kan op afstand een 3D model insturen, gespecialiseerde bedrijven in het buitenland kunnen vervolgens aan de slag om deze te printen. Andere protheses worden ook al met 3D printers gemaakt, maar op grote schaal gebeurt dit nog steeds met ouderwetse mallen. Het VU medisch centrum is in Nederland al langere tijd met onderzoek bezig naar de toepassingsmogelijkheden van 3D printers en ook in onder andere de Verenigde Staten en Azië worden er grote bedragen gestoken in het onderzoek naar 3D printers voor de medische sector. Maar hoe werkt een 3D printer in de bouw?

Een 3D printer voor in de bouw

Wat is 3D printen binnen de bouw? Bij 3D printen voor thuis is er een grotere printer nodig dan het product dat uiteindelijk gemaakt wordt, in de bouw ligt dit precies hetzelfde. Op een universiteit in Californië, heeft een professor een 3D printer bedacht die je kunt opschalen naar verschillende groottes en waarmee je beton kunt spuiten. De printer is daarnaast instaat om leidingen en elektra aan te leggen. De 3D printer geeft verschillende mogelijkheden, waardoor het gehele huis uiteindelijk geprint kan worden met één machine. Hoe werkt een 3D printer dan voor andere ambitieuze projecten? 3D printer kopen? Klik hier.

De huizen zijn geschikt voor mensen met een laag inkomen, uiteindelijk zal het printen van een huis goedkoper zijn dan het bouwen van een huis. De professor denk daarnaast na over de bouw op andere planeten, zo kan een 3D printer bijvoorbeeld op de maan of op Mars een gebouw maken.

In Amsterdam is er een project aan de gang waarbij er al een huis geprint wordt. Het huis is niet te vergelijken met een huis zoals je dat kent en ook de bouw is duurder dan normaal. Het project heeft echter geen commerciële doeleinden en is puur ontstaan vanuit de filosofie om 3D printen bij een breder publiek bekend te maken. En bij wetenschappelijk onderzoek? Hoe werkt een 3D printer dan?

Andere toepassingen en wetenschappelijk onderzoek

De mogelijkheden met 3D printen lijken oneindig! Want hoe werkt 3D een printer voor toekomstige projecten? Zo zijn er mensen die al denken aan het printen van voedsel en het printen van T-shirts of andere kleding. Wanneer 3D printers goedkoper worden en er complexere producten gemaakt kunnen worden, zijn er ook meerdere toepassingen mogelijk. Naast het materiaal is ook de snelheid van 3D printers van belang. Hoe sneller iets geprint kan worden, hoe meer toepassingsmogelijkheden er zijn. De technologie en toepassing van het 3D printen werkt op een exponentiële manier, deze krachten blijven elkaar versterken. Het potentieel van 3D printen zal steeds sneller zal groeien. Wil je nog meer indrukwekkende 3d geprinte voorwerpen zien, klik dan hier.

Wetenschappers onderzoeken vanaf verschillende kampen wat er mogelijk is met 3D printers. De medische wetenschap is hierin waarschijnlijk het verst, omdat er voor een deel al 3D printers gebruikt worden. De focus ligt op het besparen van kosten binnen de verschillende sectoren. Bij grote kostenbesparingen door 3D printen, zal er ook meer geld voor onderzoek beschikbaar komen. Wat is 3D printen? Lijkt vooral een vraag voor de toekomst en eentje die nog lang niet beantwoord is.

Hoe werkt een 3D printer voor jou? Is waarschijnlijk de belangrijkste vraag die je nu moet stellen. Deze tekst heeft je laten zien wat 3D printen is en wat er mogelijk is. Ik nodig je uit om zelf ook over de mogelijkheden en toepassing van 3D printen na te denken.

Op de vraag ‘Hoe werkt een 3D printer’ heb jij nu een goed antwoord, het enige wat jij nu nog moet doen is er zelf een krijgen!

Bekijk de website van Trideus.be om zelf aan de slag te gaan met 3D printen. Het bedrijf biedt een diversiteit aan tools en materialen om zelf met een 3D printer te starten, ze verkopen 3D printers die je zelf kunt bouwen en printers die al kant en klaar zijn.

Wij hopen dat de vraag ‘hoe werkt een 3D printer’ nu is beantwoord, mocht je nog vragen hebben dan verwijzen we je door naar de contact pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *