Makerbot Replicator 2 Review
De Makerbot Replicator 2 kan zowel gebruikt worden voor particulier gebruik maar ook voor grote bedrijven. Met een printsnelheid van 90 millimeter per seconde is het ook een aanzienlijk snelle 3d printer en kan het ontwerpen printen van zeer hoge kwaliteit. Bij de standaard versie is er helaas alleen de mogelijkheid om PLA te printen en volgens gebruikers is de installatie niet heel gemakkelijk. Ben je toch redelijk ervaren met 3d printen en ben je van plan om alleen PLA filament te gaan gebruiken, lees dan hieronder onze Makerbot Replicator 2 Review!
Uitstraling
Voor vele ietwat minder belangrijk dan andere, maar toch is een goede uitstraling een van onze eisen aan een 3d printer. Zeker voor particulier gebruik is het belangrijk dat het een ‘leuke’ uitstraling heeft aangezien het vaak in de huiskamer komt te staan.
Er is een enorme vooruitgang op het gebied van uitstraling als er wordt gekeken naar de voorgaande versie: Replicator 1. De Makerbot Replicator 2 heeft een moderne uitstraling met een zwarte metalen frame. Aan de zijkant bevinden zich PVC panelen die makkelijk te verwijderen zijn, waardoor het schoonmaken van de 3d printer makkelijker gaat. Ook kunnen deze panelen eventueel gecustomized worden. Naast het overzichtelijke LCD scherm aan de voorkant bevind zich daar nu ook een knop genaamd ‘Cold Pause’. Met deze knop kan de 3d printer op pauze worden gezet waardoor bijvoorbeeld een mislukte print kan worden gestopt of de filament kleur kan vervangen worden. Op een later tijdstip kan dezelfde print worden hervat.
Het 3d printen zelf kan ook worden gevolgd vanwege het feit dat er tijdens het printen kan worden meegekeken. Aan 3 van de 4 kanten zit namelijk glas, waar doorheen gekeken kan worden. Zo kan het printproces bijgehouden worden en kan er bijvoorbeeld worden ingegrepen als er iets fout gaat.
Ook zit er bovenop de achterkant een soort brug (grote haspel) waar het filament in kan worden gestoken.
Gebruikersgemak
Hoewel de Makerbot Replicator 2 op de markt wordt gezet als een gebruiksvriendelijke 3d printer, zijn er een aantal gebruikers die aangeven dat het niet zo gebruiksvriendelijk is dan dat ze beweren. Er zijn een aantal voorbeelden van mensen die hem hebben teruggestuurd omdat er steeds een fout bleef zitten voor of tijdens het printen. Er zal dus enige technische kennis nodig zijn om deze 3d printer succesvol te installeren. Overigens scoort Makerbot wel erg goed qua klantenservice aangezien zij niet alleen telefonisch en per mail bereikbaar zijn, maar ook via een online platform waar medewerkers erg actief reageren op vragen van de gebruikers.
Nadat de installatie succesvol is afgerond, staat er wel een erg gebruikersvriendelijk controle paneel te wachten. De Makerbot Replicator 2 hoeft niet (verplicht) te worden aangesloten op een laptop met een USB-kabel aangezien het ook kan met een SD-kaart.
Makerbot heeft zelf een 3d programma gemaakt, genaamd Makerware. Dit is een erg eenvoudig programma om de 3d tekening print klaar te maken. Er wordt simpelweg een STL bestand geopend waarna Makerware de rest doet.
Let wel op dat Makerware alleen kan worden gebruikt bij 3d printers van Makerbot. Ook is het verstandig om altijd op low of medium quality te werken aangezien hij best vaak vastloopt wanneer er met high quality wordt gewerkt.
Kwaliteit
Bij de kwaliteit van een 3d printer wordt er voornamelijk gekeken naar de printkop. Alle andere onderdelen zouden van mindere kwaliteit kunnen zijn, maar zodra de printkop niet goed functioneert dan zal er weinig geprint kunnen worden.
In principe is er niet heel veel verandert met de printkop ten opzichte van de Makerbot Replicator 1. Er is een kleine aanpassing aan het mondstuk gedaan en er is een secundaire ventilator voor de blower toegevoegd. Deze blower zorgt ervoor dat het PLA filament minder snel krom gaat trekken tijdens het printen. Ook is het met een acryl printbed makkelijker om het voorwerp na het printen te verwijderen van het printbed. Ondanks dat Makerbot hun eigen filament verkoopt is er niet of nauwelijks verschil met filamenten van andere winkels. Het is dus niet noodzakelijk om dure filamenten van Makerbot zelf te kopen.
Ook scoort de Replicator 2 goed op printsnelheid en betrouwbaarheid. Wanneer een printopdracht uitgevoerd wordt, vinden er nauwelijks problemen plaats (mits alles goed is geïnstalleerd). Ook ligt de printsnelheid van 90 millimeter per seconde hoger dan de gemiddelde 3d printer.
De keuze uit filamenten is helaas niet heel breed, er kan namelijk alleen geprint worden met PLA filamenten. Dit komt omdat er is gekozen voor een acryl printbed en dit kan niet verwarmd worden. Er is natuurlijk wel een mogelijkheid om ABS te printen als er word gekozen voor de Makerbot Replicator 2X die een dubbele printkop heeft en dus ook een verhitbaar printbed. Deze Replicator 2X kost ongeveer €450 meer dan de normale versie.
Last but not least is er ook nog een garantie van 365 dagen. Dit is zeker een groot voordeel omdat het toch een technisch product blijft waar een eventuele fout in kan komen. 365 dagen garantie ligt ook veel hoger dan gemiddelde andere leveranciers.
De Makerbot Replicator 2 in actie!
Productspecificaties
De Makerbot Replicator 2 3d printer beschikt over de volgende eigenschappen:
Producteigenschappen | |
---|---|
In elkaar gezet | Ja |
Bouwformaat | 285x153x155mm |
Gewicht | 11,5kg |
Elektrische aansluiting | 100-240 volt |
Materiaalgebruik | PLA |
Afmeting printkop(pen) | 0,4mm |
Productiesnelheid | 90 milimeter per seconde |
Dubbele printkop? | Alleen bij Dual extruder versie |
Wat vinden jullie van de Makerbot Replicator 2 Review?
Wat vonden jullie van deze Makerbot Replicator 2 review? Zijn jullie het hier mee eens of oneens?
Laat het ons weten doormiddel van een reactie hieronder en vergeet de review niet te delen!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!