Je bent op zoek naar een 3D printer en de specificaties van eigenlijk elke printer geven aan dat je gebruik kan maken van zowel ABS als PLA filament. Als jij je af vraagt wat PLA filament eigenlijk inhoudt, dan heb je het juiste artikel gevonden om hier meer over te leren. Er zijn momenteel namelijk tal van materialen die experimenteel worden gebruikt om meer te leren over de werking van 3D printers. PLA is eigenlijk naast ABS het enige gevestigde filament waarvan we zeker weten dat er mooie objecten mee geprint kunnen worden. PLA is net zoals ABS filament een thermoplastic. Thermoplastic kan, wanneer verhit, smelten en vormbaar worden en weer vast worden wanneer deze plasticsoort gekoeld wordt. Dit proces kan keer op keer herhaalt worden waardoor er objecten gecreëerd kunnen worden. Wil je weten wat de verschillen tussen beide filamenten zijn? Of waar je op moet letten bij de aanschaf van PLA filament? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij hier geld op kunt besparen. Voordat er wordt uitgelegd wat een PLA filament is, zie je hieronder alle 3d printers in een handige tabel.

  • Beste Aanbieder
  • Beste Aanbieder

Wat is een filament?

Zoals zojuist al kort is toegelicht, is een 3D printer filament ‘de inkt’ van een 3D printer. Van inkt kun je simpelweg geen fysiek product maken en dus worden er filamenten gebruikt. Filamenten kunnen eigenlijk uit van alles bestaan zoals hout, steen, nylon en PET. Het meest voorkomende filament is van thermoplastic. Dit is een plastic wat kan smelten bij een hoge temperatuur en hard (stevig) wordt als het afkoelt. Omdat de meeste ontwerpen gemaakt kunnen worden met deze thermoplastic, is dit het meest gebruikte filament. Er bestaan alleen een aantal verschillende thermoplastic filamenten.

Wat is PLA filament?

pla filamentZoals ik je al vertelde is PLA een thermoplastic die bij verhitting te vervormen is tot een object en bij koeling de vaste vorm aanneemt. Doordat PLA telkens verhit en gekoeld kan worden, kunnen de meest bijzondere objecten gecreëerd worden. Dat is ook de reden dat dit filament moment de populairste in haar soort is, samen met ABS. Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten thermoplastic, er zijn alleen maar enkele die volledig geschikt zijn voor 3D printing. Om een thermoplastic te kunnen gebruiken als filament moet het aan ontzettend veel eisen voldoen. Zo moet de thermoplastic gesmolten kunnen worden tot een plastic filament, duurzaam zijn en een object kunnen creëren van hoge kwaliteit. De kosten van het ontwikkelen van een dergelijk nieuw filament zijn zeer hoog. Dat is ook één van de redenen dat er op het gebied van filamenten momenteel nog weinig vooruitgang is. ABS en PLA filament zijn er duidelijk in geslaagd om als 3D printer filament te functioneren, maar waar verschillen ze dan wel in?

Wat zijn de eigenschappen van een PLA filament?

Een PLA filament kent verschillende eigenschappen die gezien kunnen worden als voordeel, maar ook als nadeel. Over het algemeen wordt een PLA filament meer gebruikt door gevorderde, omdat een ABS filament meer veelzijdigheid biedt.

Plantaardige basis

PLA is een thermoplastic gemaakt op plantaardige basis doormiddel van bijvoorbeeld mais en sojabonen. Dit zorgt ervoor dat de aankoop van PLA filamenten milieuvriendelijk is, je helpt simpelweg mee aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen omdat het een plantaardige manier geproduceerd wordt.

Duurzamer

Vanwege bovenstaande reden is PLA in mindere mate aanwezig. Dit kan ervoor zorgen dat PLA filament duurder is dan andere filamenten.

Geur en smelttemperatuur

Omdat het thermoplastic tijdens het printen gesmolten wordt, is het belangrijk om te weten wat de smelttemperatuur daadwerkelijk is en de mogelijke stank die het met zich meedraagt. De smelttemperatuur van PLA ligt gemiddeld tussen de 190 en 240 graden Celsius. De geur van het gesmolten thermoplastic wordt vergeleken met zoete mais geur.

Printsnelheid en kwaliteit

De printsnelheid en scherpheid (kwaliteit) zijn van uitermate hoog niveau bij PLA. Dit betekent dat er ontwerpen geprint kunnen worden die meer detail en dus diepgang nodig hebben. Hierdoor zullen de wat meer complexere ontwerpen meestal geprint worden met PLA.

PLA of ABS filament

De keuze voor ABS of PLA filament is geen eenvoudige keuze. Er zijn namelijk behoorlijk wat redenen om voor een bepaalde filament te kiezen. ABS is een filament dat vooral staat voor de robuustheid van een object. De flexibiliteit van een object kan met dit filament optimaal benut worden omdat het goed bestand is tegen hoge temperaturen. ABS is uitermate geschikt voor de wat ervaren 3D printer gebruikers omdat het een filament is dat voor wat uitdagendere objecten gemaakt is. Het hete plastic zorgt ervoor dat de vorming van een object eenvoudig door de 3D printer gedaan kan worden. PLA is daarentegen vooral geschikt voor de 3D fanaat die met meerdere kleuren wilt werken. De glossy feel die PLA met zich meebrengt kan objecten nog mooier maken. Wanneer PLA goed gekoeld is, kunnen hogere printsnelheden aangehouden worden waardoor er dunnere lagen gecreëerd kunnen worden. Meer weten over ABS filament? Klik dan hier.

Wat zijn de kosten van een PLA filament?

Mocht je de keuze maken om met PLA filamenten te gaan printen, is het belangrijk om te weten wat de prijzen van dergelijke filamenten zijn.

Winkel(Verzend) LocatiesLaagste Prijs
(1,75mm PLA)
Laagste Prijs
(3mm PLA)
123inkt.nlNL, BE€27,50€27,50
Uw3dprinter.nlNL, BE, DE, ES, FR€26,50€26,95
UltimakerNL-€31,50
ReprapWorldNL€16,99€16,99
Plastic2PrintNL€37,91€27,83
Mendel-partsNL€40-
FormfuturaNL€24,95€24,95
Filament & meerNL€22,50€22,50
FELIXprinters.comNL€27,95-
ColoFabbNL€36,30€36,30
LeapFrogNL€39-
Prijzen zijn onder voorbehoud.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *