RepRap is een doe-het-zelf 3D printer. De 3D printer kun je als een bouwpakket opbouwen. De printer kan zichzelf vervolgens ook uitprinten, waardoor je de printer kunt delen met jouw vrienden en bekenden.
De 3D printer is gebouwd vanuit een open-source project, waardoor alle gebruikers worden uitgedaagd om nieuwe toepassingen voor de RepRap 3D printer te bedenken. De RepRap printer bestaat er in zeven verschillende modellen, je kunt bijna alle programma’s gebruiken voor het printen van 3D modellen met deze printer. Het is noodzakelijk om de 3D modellen als STL file op te slaan, dan gaat het sowieso lukken om deze bestanden met de RepRap 3D printer te printen.
Via de website is terug te lezen dat een 3D printer die 20 producten per jaar print, al tot €1500 aan kostenbesparingen kan opleveren. De printer is op deze manier een winstgevende aankoop die je snel kunt terugverdienen. In de komende jaren zal het project groter worden en zullen daarmee waarschijnlijk ook de kostenbesparingen steeds verder vergroot worden. De community zal nieuwe modellen ontwikkelen, waardoor de mogelijkheden als vanzelf verruimd blijven worden.
http://vimeo.com/5202148 (RepRap filmpje)
Geschiedenis van het project
Het 3D printer project is 23 maart 2005 gestart en inmiddels zijn er verschillende modellen gemaakt. Het eerste model is uitgebracht onder de naam ‘Darwin’. Het tweede model is uitgebracht als ‘Mendel’ in oktober 2009. Het project wordt vanaf het begin gezien als een project dat samen wordt uitgevoerd, het opensource platform van RepRap is hieruit voortgekomen en het belangrijkste fundament voor de beweging op dit moment. RepRap is het eerste project dat gekomen is met betaalbare 3D printers, sinds het begin heeft deze printer de grootste community.
Waarom kun je de RepRap niet kopen?
Je kunt deze 3D printer niet in de winkel kopen, het product is namelijk vanuit een opensource project gecreëerd en moet je zelf maken. Het is niet duur om de printer te maken en met wat geknutsel is iedereen instaat om de printer in elkaar te zetten. Het is wel mogelijk om een bouwpakket gebaseerd op de printers te kopen, echter past dit niet bij de filosofie van de organisatie.
3D modellen uitprinten
Computerprogramma’s zoals CAD en andere populaire programma’s waarmee je 3D modellen kunt maken, zijn geschikt om zelf te creëren. De modellen moet je kunnen opslaan of omzetten in STL files om deze uiteindelijk te printen.
Wil je niet zelf aan de slag met 3D modellen? Dan is het mogelijk om modellen van RepRap zelf te gebruiken, op deze manier hoef je niet zelf aan de slag met tekenen en kun je direct printen.
Wie gaan de 3D printers gebruiken?
Iedereen heeft de beschikking tot een scala aan 3D modellen, maar wie gaat de 3D printer in de toekomst gebruiken? De toepassing van de printers is divers en op dit moment nog onvoorspelbaar. Productiebedrijven en architecten maken op moment al gebruik van de printtechnologie, later komen er waarschijnlijk steeds meer huishoudens en bedrijven die met deze nieuwe techniek van start gaan.
3D biedt de mogelijkheid om de offline en online wereld dichterbij je te brengen. Hobbyisten en kunstenaars maken ook gebruik van de technologie, vaak worden de printers geroemd om welk perspectief deze voor de toekomst bieden en niet perse door wat er op dit moment mogelijk is.
De komende jaren zullen er nieuwe technieken komen en wordt het duidelijk welk merk het belangrijkst wordt binnen alle 3D printers. Het RepRap project is uitstekend geschikt als broedplaats voor nieuwe ideeën, open-source maakt het mogelijk om alle benodigde kennis bij elkaar te brengen die het kost om 3D printers naar een nieuw niveau te brengen. RepRap gaat uit van het thuisgebruik van 3D printers, waardoor deze printers voor consumenten, hobbyisten en geïnteresseerden interessant zijn.
De verschillende printers op een rij
Er zijn verschillende printers uitgebracht, op dit moment zijn er zeven 3D printers beschikbaar die je kunt bouwen:
Darwin
Darwin is de eerste printer uit de reeks. Er was met deze eerste printer nog weinig mogelijk, de printer is door weinigen gebruikt.
Mendel
De Mendel is de tweede versie van de 3D printer, de printer past op een bureau en nog steeds is het mogelijk om vrij grote dringen te printen. Je kunt de printer door zichzelf laten dupliceren, je kunt de onderdelen van de printer ook kopen in één van de webwinkels die hiervoor beschikbaar zijn. De software die bij de printer hoort is gratis te gebruiken, in totaal kosten alle benodigde onderdelen ongeveer €400. Het lijkt moeilijk om de Mendel te bouwen, maar volgens de website is het met de bijbehorende handleiding heel duidelijk en goed uit te voeren. Stap voor stap kun je op deze manier aan jouw printer bouwen.
https://www.youtube.com/watch?v=d74nGacwD9U
Prusa Mendel
De Prusa Mendel is een verbeterde versie ten opzichte van de Mendel, het wordt de Model T van Ford onder de printers genoemd. De Prusa Mendel is van een betere kwaliteit dan de voorloper, kun je gemakkelijk bouwen, aanpassen en de machine is vrij eenvoudig te repareren.
MendelMax
Maxbots heeft de MendelMax in 2011 ontworpen. Voor minimale kosten zijn er bij de MendelMax grote verbeteringen gemaakt. Het principe van de Prusa Mendel is voor de MendelMax overgenomen, maar het frame is volledig opnieuw ontworpen waardoor deze printer fijner in het gebruik is.
Wallace
De Wallace printer van RepRap is een vrij simpele printer, de printer kan tegen lage kosten worden geproduceerd. In totaal zijn er 26 geprinte onderdelen nodig om de printer in elkaar te zetten. De printer is vernoemd naar Alfred Russel Wallace die de theorie van Darwin later dan Darwin heeft onderzocht, maar voordat Darwin zijn onderzoek gepubliceerd had.
RepRapPro
De RepRapPro is een kleinere printer die met minder onderdelen beter te verplaatsen is. De verschillende onderdelen van de RepRapPro zijn eenvoudig online aan te kopen, waardoor je de printer gemakkelijk thuis kunt bouwen.
Huxley
Huxley is ook vernoemd naar een bioloog, net als alle andere machines die door RepRap zijn ontworpen. De printer is gebaseerd op een kleine versie van de Mendel printer. Deze versie heeft echter nieuw ontworpen onderdelen en betere documentatie, waardoor het gemakkelijker is om met deze printer van start te gaan.
Wil je zelf aan de slag met een 3D printer? Trideus.be is voorloper op het gebied van 3D printen en maakt het mogelijk om zelf met een 3D printer aan de slag te gaan of om een kant-en-klare printer aan te kopen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!