Ultimaker Review

ultimaker 3d printer

Een 3D printer kan een wereld van creativiteit openen met snelheden wat tot voor kort onmogelijk leek te zijn. Sinds enkele jaren is dit echter ook voor particulieren mogelijk aangezien het formaat van een 3D printer door de jaren heen steeds kleiner is geworden. Met de Ultimaker 3D Printer is het mogelijk om objecten zo te vormen zodat het ook echt in het dagelijkse leven gebruikt kan worden. Ontworpen voor de hobbyist én de professional, waardoor het product na enkele jaren ook weer voor een goede prijs doorverkocht zou kunnen worden. Wij hebben deze 3D printer op de kernpunten onderzocht om er zo achter te komen of de aanschaf van deze printer een aanrader of juist een afrader is. De Ultimaker 3D Printer is onderzocht op gebruiksvriendelijkheid, print kwaliteit, design, support van de fabrikant, connectiviteit en bijgeleverde accessoires. Doordat wij zelf de Ultimaker 3D Printer enkele weken in gebruik hebben genomen, kunnen wij hier een representatief en eerlijk oordeel over vellen. Benieuwd wat wij van deze 3D printer van Ultimaker vonden? Lees dan snel verder!

Gebruiksgemak

Het eerste wat ons opviel bij het uitpakken van de Ultimaker 3D Printer was de bijgeleverde documentatie. Het was mogelijk om de 3D printer binnen korte tijd correct te installeren op basis van de informatie die in deze documentatie stond. Stapsgewijs werd uitgelegd welke stappen er gezet moesten worden om de installatie succesvol af te ronden. Gedurende de installatie worden ook alvast bepaalde functies uitgelegd, zodat je niet meteen in het diepe gegooid wordt als je eenmaal start met printen. Want ook is duidelijk uitgelegd hoe je bepaalde handelingen met deze 3D printer kunt doen en waar desnoods op geklikt moet worden. Het printen zelf is extreem eenvoudig en leverde ons dus ook geen problemen op.

Functionaliteit

Zoals je waarschijnlijk al in de review van de Up 3D printer gelezen hebt, is niet elke 3D printer van fatsoenlijke connectiviteitsmogelijkheden voorzien. De Ultimaker 3D Printer echter wel. Je kunt eenvoudig en snel met deze 3D printer een verbinding tot stand brengen door je laptop via de USB aansluiting op de printer aan te sluiten of gebruik te maken van de SD slot. Als je op zoek bent naar specifieke 3D modellen om te printen, kan je altijd de Youmagine website van Ultimater bezoeken. Hier zijn tal van handige 3D modellen te vinden die jij kunt gebruiken om nog meer objecten te printen.

De software van Ultimaker, Cura, werkt met Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en natuurlijk Mac. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat de software niet met jouw PC of laptop werkt. Het enige nadeel is dat deze 3D printer niet is voorzien van een Wi-Fi verbindingsmodule. Draadloos 3D modellen door de 3D printer laten printen kan dus alleen met een SD kaart.

Duurzaamheid en design

Het design van de Ultimaker 3D Printer is werkelijk waar prachtig ten opzichte van haar concurrenten. De printer is voorzien van alle belangrijke onderdelen die duidelijk zichtbaar zijn door de transparante buitenkant van de behuizing. Doordat de printer de twee populairste print filamenten ondersteund, namelijk ABS en PLA, kan je relatief voordelig filamenten bij externe leveranciers kopen. Het kopen van filamenten bij de fabrikant kost vrijwel altijd aanzienlijk meer dan de filamenten van externe bedrijven.

Verder is het glazen en aluminium design van deze open-source machine knap gebouwd, stevig en stil. Dit apparaat haalt hoogstens een geluidsniveau van 49 dB, waardoor het dus geen irritant luidruchtig apparaat is waar je na enkele maanden een hekel aan krijgt.

Support

Omdat Ultimaker haar hoofdkantoor in Nederland heeft, was de 3D printer zo bij ons binnen. Nadat wij de bestelling hadden geplaatst, was de 3D printer alweer binnen 3 dagen bij ons in het testcentrum aangekomen. De website van Ultimaker kan jou voorzien van alle belangrijke informatie over wat te doen bij een defect en andere opties voor troubleshooting. Op vrijwel alle gebruikelijke vragen is online een antwoord te vinden.

Als jij de Ultimaker 3D Printer kit versie besluit te nemen, kan jij in de community van Ultimaker veel informatie vinden over hoe jij bepaalde dingen kunt doen. Op deze pagina vind je namelijk een forum waar vele andere 3D print fanaten hun ervaringen en tutorials delen die het tot stand brengen van een 3D printer nog makkelijker maken. Deskundig advies kan hier binnen een uur verkregen worden. Wij stelde op dit forum een vraag en nog geen drie kwartier later kregen wij het antwoord waar we naar op zoek waren. Op de Ultimaker site vind je ook nog een wiki waar verschillende tutorials zijn te vinden. Met deze tutorials kan jij bijvoorbeeld meer te weten komen over hoe jij bepaalde modellen kunt uitprinten. De Ultimaker 3D Printer is voorzien van een garantie van in totaal drie maanden, mocht het voorkomen dat bepaalde onderdelen defect raken of je andere problemen ontdekt. Vertegenwoordigers van Ultimaker helpen je het reparatieproces te doorlopen. Ook als jij niet weet hoe je een bepaald onderdeel moet installeren, kunnen de vertegenwoordigers van Ultimaker jou van bruikbare informatie voorzien.

Conclusie Ultimaker 3D Printer

Als je op zoek bent naar een 3D printer die snel werkt, niet al te duur is en er mooi uitziet, kan je het beste voor deze 3D printer kiezen. Deze printer doet alles wat een goede 3D printer hoort te doen, en dat nog eens stil ook. De objecten die uit de Ultimaker 3D Printer komen zijn van hoge kwaliteit en de printer is nog eens zeer gebruiksvriendelijk ook. Kortom, of je nu een professional of hobbyist bent, de Ultimaker 3D Printer is een toevoeging aan iedere werkomgeving.

Beste webshop om deze te kopen?

Bekijk de beste aanbieder van de Ultimaker 2

Ultimaker-2

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *