Is het nou rapid prototyping of 3d printen? Deze vraag wordt door veel mensen gesteld waardoor er een hoop onduidelijkheid is over beide processen. Ondanks dat beide termen erg veel op elkaar lijken, zijn er toch een aantal verschillen. Welke term is nou de juiste, welke methode is het beste en wat zijn nou de verschillen? Allereerst even een stukje geschiedenis over rapid prototyping.
Geschiedenis rapid prototyping
Het rapid prototyping systeem is eigenlijk ontstaan in 1987 met de introductie van stereolithografie technologie. Dit was eigenlijk de start van het proces dat laag voor laag een object kon creëren. In die tijd werd er alleen nog maar gebruik gemaakt van vloeibare polymeer. Door het eerst te laten smelten en daarna af te laten koelen, kon er laag voor laag een 3d object gemaakt worden.
Eigenlijk zijn er na 1987 een heleboel nieuwe technologieën ontwikkelt. Het idee van ‘laag voor laag’ is altijd blijven bestaan, maar de manier waarop en de snelheid ervan zijn verder ontwikkeld. Het gehele proces is in al die jaren rapid prototyping blijven heten, alleen de technologieën zijn dus verbeterd.
Fused Deposition Modeling (FDM), Selective Laser Sintering (SLV) en Laminated Object Manufacturing (LOM) zijn voorbeelden van opvolgers van de stereolithografie technologie. Er werd veel ontwikkeld op het gebied van materialen die gebruikt konden worden tijdens rapid prototyping.
In de loop der jaren zijn er dus een hoop nieuwe technologieën ontwikkeld en werd rapid prototyping (RP) steeds meer gebruikt door grote bedrijven. Grote autofabrikanten en vliegtuigfabrikanten gebruikte rapid prototyping om grote objecten te ‘printen’.
Op dit moment wordt rapid prototyping nog steeds gebruikt binnen verschillende bedrijven om ‘snel’ tot een prototype te komen. Veelal in de ontwikkelingsfase van een nieuw product wordt deze techniek gebruikt om dus een model te printen in de praktijk. Omdat RP op dit moment erg veel technieken bevat en dus niet alleen een prototype kan realiseren doormiddel van 3d printen, maar ook bijvoorbeeld door foam modelling of cnc’en, is het 3d printen eigenlijk een onderdeel van RP.
Kortom: 3d printen is een van de technieken die rapid prototyping gebruikt bij het maken van een prototype.
Belangrijke verschillen tussen RP en 3d printen
Wat zijn nou de voor- en nadelen van beide technieken en wat is nou de juiste keus?
RP is groot, 3d printen is klein
Het grootste verschil tussen beide processen is dat rapid prototyping geschikter is voor grotere objecten en 3d printen wordt gebruikt door 3d printers voor kleinere objecten. Een 3d printer is eigenlijk een kleinere, makkelijkere en compactere versie van een rapid prototyping machine. Zoals hierboven al beschreven is wordt rapid prototyping dus meer gebruikt voor grote auto- en vliegtuigonderdelen en 3d printen voor kleine sieraden of accessoires. Hieronder een voorbeeld van een object gemaakt door een rapid prototyping machine.
3d printen is voordeliger
Printen met een 3d printer is veel voordeliger. Er is veel minder materiaal nodig, maar er kunnen ook kleinere objecten geprint worden. Voor de een is dit een voordeel en voor de andere nadeel. Wel is het zo dat rapid prototyping niet of nauwelijks voorkomt bij particulier gebruik, dit is gewoon weg niet rendabel. Niet alleen het feit dat er minder materiaal nodig is, zijn ook de onderhoudskosten veel minder bij een 3d printer.
RP heeft meer materialen mogelijkheden
Ondanks dat er de laatste tijd erg veel ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van 3d printer materialen, zijn er toch nog altijd meer filamenten te gebruiken bij RP. Dit zal in de toekomst steeds minder worden omdat er dus veel ontwikkelingen plaatsvinden op filament gebied.
3d printers zijn makkelijker
Een 3d printer is, zoals gezegd, een compactere en makkelijkere versie van het rapid prototyping. Het is dus duidelijk dat een 3d printer makkelijker te gebruiken is dan een rapid prototyping machine. Sommige 3d printers hebben zelfs een plug-and-play systeem waardoor er vaak binnen 20 minuten na de installatie al geprint kan worden. Een rapid prototyping machine heeft een veel ingewikkeldere en langdurige installatie en onderhoud. Er moet echt wat professionele kennis binnen een bedrijf zitten, wil er effectief met een rapid prototyping machine geprint kunnen worden.
Wat adviseren wij!?
Rapid prototyping machines zijn eigenlijk de kern en ruggengraat van een 3d printer. Rapid prototyping wordt gebruikt door grote machines binnen grote bedrijven. Omdat er vanuit het bedrijfsleven ook vraag kwam naar een kleinere en compactere rapid prototyping machine, ontstond de 3d printer. Deze gebruikt dezelfde technieken maar dan voor kleinere objecten. Hierdoor is het niet alleen interessant voor bedrijven maar ook voor particulieren die de 3d printer kunnen gebruiken voor thuisgebruik.
Het is dus eigenlijk voor de meeste bedrijven (en zeker voor particulieren) af te raden om te investeren in rapid prototyping machines. Deze zijn op dit moment extreem duur en juist om deze reden is de 3d printer ontwikkeld. Mocht je dus een machine willen kopen die 3d objecten kan printen, adviseren wij zeker om gewoon een 3d printer te kopen. Ben je toch meer op zoek naar een machine die snel een prototype kan ‘printen’ dan is het aan te raden om een rapid prototyping machine aan te schaffen.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!